My virtual Outback

Sunetele Universului

Posted in Arte și meserii by cristiangheorghe on martie 30, 2009

Da, ultimul album Depeche Mode – ”Sounds of the Universe” este deja disponibil pe torenți, deși mai este aproape o lună până la lansarea sa oficială. L-am ascultat ieri dimineață preț de o plimbare pe jos pe traseul V. Milea – Dr. Taberei 34 și retur.

La prima audiție mi se pare un album bun, închegat, care din punct de vedere ingineresc sună perfect, ca toate albumele DM de altfel.

Din punct de vedere artistic, m-a impresionat în primul rând prima piesă ” In Chains”, pe care am reascultat-o de câteva ori fără să mă plictisesc. Apoi, bineînțeles, ”Wrong”, care mustește de spiritul Depeche Mode de la începutul anilor 90. Restul pieselor sună bine, cum spuneam, sunt ritmate, au linie melodică bună, iar vocea lui Dave sună incredibil de bine. Martin și-a rezervat ca solist vocal doar o piesă, ”Jezebel”. Există doar o singură piesă instrumentala, ”Spacewalk”.

All in all, e un album bun, care poate fi ascultat în timp ce privești iarba cum crește, copii cum se joacă sau mersul unei femei frumoase. Lipsește aproape cu desăvârșire spiritul ”dark” al albumelor anterioare. Martin Gore nu mai cere prin compozițiile sale mântuire prin suferință sau iertarea păcatelor trecute și viitoare, semn că, după divorțul de acum 5 ani, îi merge bine. Mă bucur pentru el. Nici măcar piesa instrumentală sus amintită nu e dark, așa cum mă așteptam, ci ne îndeamnă mai degrabă să ne închipuim o plimbare de plăcere prin spațiul cosmic, culegând mici asteroizi pe care să-i dăruim mamei, iubitei sau soției, după caz.

Aș fi așteptat mai mult fior, Martin.  Mai multă visare, mai ales că în ultima perioadă visez exagerat.

Un album un pic sub ”Playing the Angel”, dar, slavă Domnului, cu mult peste ”Exciter”.

200px-sounds_of_the_universe_album_cover

Reclame

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Emil Carageorge said, on aprilie 2, 2009 at 8:46 pm

    Nu am avut inca ocazia, dar „Wrong”, sincer, e slaba. Nu slaba, ff slaba. Videoclipul nu mai zic. Cred ca inca lucreaza cu regizorul ala francez despre care toata lumea spune ca le-a facut mai mult rau. Astept de multi ani sa mai atinga culmea din „Violator”, dar degeaba. Dupa „Songs of faith…” s-au dus. Nu stiu ce a fost in capul lui Martin cand a compus albumul ala. Promiteau ceva „Ultra” si „Exciter”, si piesa aia noua de pe „Best” – Martyr, cu videoclip de nota 10. Probabil ca Depeche n-o sa mai fie niciodata Depeche pe care ii stiam, pentru ca au ramas doar trei.

  2. cristiangheorghe said, on aprilie 2, 2009 at 9:17 pm

    Emil, ”Violator” a fost un album excelent, probabil unul din cele mai bune albume din lume scoase în perioada aceea. ” Songs…” l-am înțeles târziu, după niște ani. Piesa ” Wrong” îmi pare ceva mai apropiată de stilul acelor ani, decât de ceea ce cântă ei în prezent. Depeche s-au schimbat mult de la ”Violator” încoace. Pe de o parte și-au rafinat stilul, dar pe de altă parte au îmbătrânit… Iar asta nu are cum să schimbe decât în rău. Culmea atinsă de ”Violator” nu se va mai repeta niciodată. Păcat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: