My virtual Outback

Tubular story

Posted in Arte și meserii by cristiangheorghe on mai 19, 2009

Când Mike Oldfield a ajuns la ”Virgin Records” pentru a-și prezenta conceptul ” Tubular Bells”, fusese deja respins de câteva case de discuri pe motiv că proiectul său este nevandabil. Oldfield prezentase acestora un demo înregistrat acasă, în apartamentul său din Tottenham ( Londra), prin 1971, însă nu a reușit să capteze atenția producătorilor.

Charles Branson, patronul ”Virgin Records”, a ascultat cu atenție înregistrarea și s-a sfătuit cu inginerii săi de sunet. ”Virgin Records” era în acel moment doar o rețea de  magazine de discuri, iar Branson achiziționase recent studioul ”The Manor” cu un singur scop: trecerea la producții muzicale.

Da, Branson avea nevoie de ceva nou, ceva care să-l ajute să treacă de problemele sale curente. Deja, ”Virgin Records” îi adusese venituri considerabile dar și greutăți și conflicte cu legea: Branson a fost arestat și amendat pentru neplata unor taxe vamale consistente pentru operațiuni de import/export cu discuri audio nedeclarate la vamă. În urma semnării unei înțelegeri, Branson a fost eliberat, iar mama sa a fost nevoită să ipotecheze casa pentru a plăti taxele respective.

Oldfield se afla la începutul carierei solo. Cântând de la o vârstă fragedă la pian și chitară, Mike a făcut parte din mai multe grupuri. La început cu sora sa Sally ( ”Sallyangie”), apoi cu fratele său Terry (”Barefoot”) și în cele din urmă cu diverși artiști precum Kevin Ayers, ex-vocalistul grupului Soft Machine. De-a lungul timpului în mintea sa s-a conturat viziunea unui album-concept, cu o idee liniară, care să fie interpretat de un singur artist la mai multe instrumente simultan, înregistrat pe bandă prin tehnologia multi-layer.

În momentul în care Mike Oldfield i-a prezentat ideea sa despre ”Tubular Bells”, Branson a simțit deja că i se oferă o șansă de relansare. ”Tubular Bells” avea să fie primul album produs de ”Virgin Records”, dar și primul album bazat pe un concept unitar nemaiîntâlnit până atunci. ”Cum nu se poate mai bine”, și-a spun Branson și a acceptat imediat ca Oldfield să înceapă înregistrările la ”The Manor”. Restul este istorie.

”Tubular Bells” a fost primul album lansat de casa de discuri ”Virgin”, plasându-se imediat pe locul 1 în clasamentele UK și generând vânzări uriașe în ciuda pesimismului celor care l-au respins inițial pe Oldfield.

Branson a pariat pe calul câștigător. Ulterior a promovat mai multe grupuri muzicale de gen progresiv, printre care ”Can”, ”Neu”, ”Tangerine Dream”.

Pentru ”Tubular Bells” povestea nu se încheia însă aici. Regizorul William Friedkin i-a propus lui Oldfield să îi permită inserarea temei de început a albumului în coloana sonoră a ceea ce urma să devină un film cu succes considerabil : ” The Exorcist”. Oldfield a acceptat iar ” Tubular Bells” au făcut din nou istorie, având un succes fără precedent și în clasamentele americane.

Tema de început a albumului ”Tubular Bells”:

Publicitate

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Darael said, on mai 19, 2009 at 10:55 pm

    Ca de obicei, acum noua ne pare simplu si vedem totul ca o poveste frumoasa si de succes. Dar cum se simtea Oldfield in acele zile ?

    Eu spun totusi ca intalnirea cu pricina a avut loc doar atunci cand amandoi au fost pregatiti. Unul sa scoata acest album, celalalt sa treaca de propriile prejudecati in legatura cu industria muzicala.

    • cristiangheorghe said, on mai 19, 2009 at 11:07 pm

      Darael, bine ai venit! Asta am vrut și eu să subliniez. Întâlnirea a avut loc atunci când amândoi au fost pregătiți pentru asta. Branson a fost un vizionar, ca dovadă că a făcut ceea ce a făcut mai departe, nu numai în industria muzicală dar și în alte domenii. By the way, Branson și-a botezat unul din avioanele companiei sale aeriene, ”Tubular Belle” 🙂 . Cum se simțea Oldfield? Probabil puțin descurajat, dar încrezător în steaua lui. Dacă nu ar fi fost Branson, cred că azi nu am fi ascultat această capodoperă. De asemenea o trambulină importantă de lansare pentru ”Tubular Bells” a fost și filmul lui Friedkin. În viață contează foarte mult să întâlnești omul potrivit la momentul potrivit.

  2. Mircea Popescu said, on mai 19, 2009 at 11:45 pm

    „Singur, singur, singur,

  3. cristiangheorghe said, on mai 20, 2009 at 12:34 pm

    Mircea, încearcă și cântecelul Sprite: ”Sunt singurel…bing, bang, …printre copaci… , bing bang…” 🙂

  4. Ion Vaciu said, on martie 30, 2011 at 8:48 pm

    Cine persuadează, câştigă, cu condiţia să mai fie în viaţă…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: