My virtual Outback

Lucky Man

Posted in Arte și meserii by cristiangheorghe on mai 30, 2009

În luna August 1970, Emerson, Lake & Palmer înregistrau la Advision Studios.  Contractul cu ”Island Records” prevedea ca acest album, primul din cariera lor în această fomulă, să aibă în jur de 41-42 de minute, iar până acum înregistraseră cinci piese cu durată totală de vreo 35. Le mai trebuia o piesă. Totul decursese bine până atunci: prelucrările după ”Sinfonietta” lui Janacek ( Knife Edge) și ”Allegro Barbaro” a lui Bela Bartok ( The Barbarian) flancau perfect pe prima față de disc balada de ample dimensiuni a lui Lake, ”Take A Pebble”. Pentru fața a doua pregătiseră trilogia ” The Three Fates” a lui Emerson și piesa ”Tank” în care Palmer își etala debordant talentul de percuționist. Mai lipsea o piesă.

La un moment dat, Lake începe să mângâie corzile chitarei și să cânte: ” He had white horses, And ladies by the score…”. Acordurile chitarei sunau bine, iar vocea lui Lake, melodioasă, murmurau versurile. ” Am compus-o când aveam 12 ani”, explică el colegilor de trupă. ” Se numește Lucky Man și cred că se potrivește la finalul albumului”.  Emerson și Palmer n-au fost de acord. Trebuiau să găsească ceva care să se potrivească cu restul pieselor. ”Păi, se va potrivi”, le-a răspuns Lake. ” Vom orchestra piesa așa cum trebuie, iar la final, te las pe tine ( arătând spre Emerson) să folosești minunăția aia de sintetizator Moog Modular System pe care l-ai primit de curând și cu care ne-ai disperat zilele astea cât l-ai testat.” Ceilalți doi au fost de acord și toată lumea s-a pus pe treabă.

”Lucky Man” a devenit repede un hit și probabil cea mai cunoscută și accesibilă piesă EL&P: povestea norocosului care a avut parte de tot ce este bun în viață dar pe care nimic din toate acestea nu l-au putut salva din ghearele morții atunci când i-a sosit sorocul.

Publicitate

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. geronimus said, on mai 30, 2009 at 7:55 pm

    foarte faina istorisirea. congratulations!

    • cristiangheorghe said, on mai 30, 2009 at 8:01 pm

      Gero, îmi place noul tău look. Da, piesa asta este un milestone în istoria muzicală modernă. Emerson e primul muzician care a folosit un sintetizator într-o piesă comercială. Pe următorul album ” Tarkus”, prezența Moog-ului e mult mai amplă. Dar asta e altă poveste…

  2. geronimus said, on mai 30, 2009 at 8:31 pm

    multumesc, nici tie nu-ti sta rau 🙂 ce parere ai despre mozart? ii sunt fan de mic copil.

    • cristiangheorghe said, on mai 30, 2009 at 8:43 pm

      Mozart a fost cel care a dat culoare unei lumi gri. Muzica lui spontană și plină de viață a spart tiparele vremii lui și a dovedit că muzica poate fi trăită și altfel decât în modul acela pios și grav cum se asculta pe atunci.Dacă aș face o comparație forțată, cred că dpdv muzical Mozart a fost un fel de Michael Jackson al vremurilor lui. Cu toate că pe atunci, la opere, lumea nu striga ” I love you Wolfy!”. Rock me, Amadeus!

  3. geronimus said, on mai 30, 2009 at 8:56 pm

    desi urasc muzica din zilele noastre si indeosebi maneaua, preferata mea e rondo alla turca 🙂

    • cristiangheorghe said, on mai 30, 2009 at 9:34 pm

      Da, e piesă frumoasă. Eu nu am una preferată în mod deosebit. Poate uvertura la ” Nunta lui Figaro” ,” Eine Kleine Nachtmusik” sau Simfonia 40, dar mi-a plăcut tot ceea ce am ascultat de el. A dat ceață la toți muzicienii contemporani cu el. Probabil de aici i s-a și tras.

  4. baobab said, on iunie 2, 2009 at 10:46 pm

    Frumos scris si placut piesa 🙂 Cavalerul imi pare ca seamana cu Federer. Eu doar pe asta o stiam de la ei si credeam ca a fost si singurul success al lor, insa pare ca m-am inselat:

    • cristiangheorghe said, on iunie 3, 2009 at 2:43 am

      Da, baobab, și ăsta a fost un mare hit. Apare pe albumul dublu ”Works” din 1977. Și această piesă e tot compoziție Greg Lake, chitara și vocea din EL&P.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: