Protest la Catedrala Sf. Iosif
Citez din știrea apărută pe site-ul Radio Vatican:
– Bucureşti. Încălcarea legilor în România scoate Biserica Catolică în stradă. Într-un Comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, în cazul catedralei Sfântul Iosif din capitală se arată că primele acţiuni de protest încep duminică 12 iulie a.c. când toate Bisericile romano-catolice din Bucureşti vor fi închise şi se va organiza un marş de protest paşnic urmat de depunerea unei petiţii la Guvernul României.
– Duminică, 12 iulie 2009, toate Bisericile romano-catolice din Arhidieceza de Bucureşti (întregul teritoriu al Olteniei, Munteniei şi Dobrogei) vor fi închise în semn de protest faţă de nerespectarea legilor în România şi pentru a sancţiona indiferenţa autorităţilor în faţa agresiunilor şi a distrugerii la care sunt supuse monumentele istorice şi de cult din Capitală precum şi din întreaga ţară. Singurul lăcaş de cult romano catolic din Bucureşti în care va fi celebrată o Sfântă Liturghie este Catedrala „Sfântul Iosif” (Str. G-ral Berthelot, nr. 19). Liturghia va avea loc la orele 11:00 şi va fi prezidată de Înalt Prea Sfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.
„Facem aceasta spre a ne exprima protestul pentru modul în care este tratată Biserica Catolică de către autorităţile statului. Cerem dreptate în cazul Catedralei „Sfântul Iosif”, Bisericii Armeneşti şi al tuturor monumentelor istorice agresate în capitală şi în întreaga ţară, puse în grav pericol.
În deplin respect pentru Bucureşti si pentru valorile lui, facem apel pe această cale la toţi oamenii de bună credinţă să se alăture demersului nostru”, declară Înalt Prea Sfinţitul Mons. Dr. Ioan Robu.
Am încheiat citatul.
Am fost acolo în dimineața aceasta. Cred că se aflau peste 2000 de credincioși. Acum câteva luni, constructorii clădirii ”Cathedral Plaza” pierduseră procesul intentat de Biserica Catolică și lucrările au fost oprite. A fost înaintat recursul. Pe 25 iunie 3 judecători de la Curtea de Apel București au dat dreptate constructorilor aprobând recursul și continuarea lucrărilor de construcție a Cathedral Plaza. Menționez că acest proiect imobiliar se derulează exact în spatele Catedralei Sf. Iosif, punând în pericol integritatea fundației acestui monument ridicat în sec.19.
Nu cunosc dedesubturile acestui caz. Ceea ce este revoltător este faptul că o mulțime de clădiri și monumente istorice sunt lăsate în paragină sau trecute pe un plan secund atunci când este vorba de derularea unui proiect similar cu acesta. Să ne amintim că, nu demult, Biserica Armenească a fost în pericol când a izbucnit incendiul din Millenium Building aflată în imediata sa vecinătate.
Nu știu cum naiba, dar mă gândesc la centrul istoric din Praga și îmi vine să plâng.
12 răspunsuri
Subscribe to comments with RSS.
pentru ca noi nu invatam nimic din istorie, iar ea este lasata sa moara. cehii si austriecii nu fac asta.
coana zoitica, cui trebuie să mulțumim pentru asta?
Multumesc Cristian! Am auzit de marsul de azi la radio in masina indrum spre Bucuresti. Stirea suna asa: „Traficule ste blocat pe Buleardul Magheru din cauza marsului de protest organizat astazi de credinciosii catolici. Masinile nu inainteaza deloc, in Piata victoriei nu se circula si cum va spuneam Bulevardul magheru este blocat. Transmit de la fata locului si masinile nu se misca. Traficul este blocat cum va spuneam….”
Ne-a zis reporterul de 10 ori ca la prosti ca traficul este blocat pe Magheru. Pai asta ma interesa pe mine? Nu era mai important sa ne spuna pentru ce iesisera oamenii aia in strada. Daca are cineva de gand sa le asculte doleantele sau nu. Etc. Nu frate, el o tinea una si buna cu traficu’ blocat.
ati vazut ce dezastru a fost la mastodontul de langa biserica armeneasa! bietul Dumnezeu! Nici Casa lui nu mai este lasata in pace! Nu conteaza carei denominatiuni apartine…conteaza ca ea este o valoare spirituala, umana, culturala, sociala…Cati din noi nu am intrat acolo si nu am intalnit acolo pe Dumnezeu…Cati nu am stat macar 5 minute in fata Sf.Anton..si acum..de ce nu suntem uniti sa aparam acest lacas?
@ nina: din păcate acest eveniment a fost mediatizat prost sau deloc. Eu am aflat de acest eveniment duminica trecută, atunci când am participat la Liturghie la Biserica din cartier. Mama este catolică, eu sunt botezat ortodox dar mă regăsesc și mă reculeg mai bine când particip la slujbele de rit catolic. Mă rog, asta contează mai puțin. Contează însă că media, în general, nu promovează mișcări de genul acesta, comparativ, să zicem cu Gayfest. Și nu că ar fi vorba de o catedrală de un anumit rit sau religie, ci de apărarea monumentelor istorice în fața rechinilor imobiliarelor care vor să le distrugă. Nu pot să cred că trăiesc într-o asemenea lume!
@vasile ion: Cum îi spuneam și Ninei, nu pot să cred că trăiesc într-o lume în care scara valorilor este total diferită de cea care mi-a fost implementată prin educație. Chiar dacă suntem uniți, nu putem lupta cu lăcomia și indiferența față de valorile trecutului. Nu știm să le combatem. Sper ca acest protest de astăzi să pună pe gânduri niște foruri competente din RO care să nu se lase corupte și mânjite cu bani mulți. Crezi că este posibil?
Au fost mult peste cei 5000 de manifestanti mentionati oficilal. Coloana ajunsese in fata guvernului, iar coada ei era inca undeva pe la magazinul Eva. A fosr folosita o singura banda de circulatie, asa ca nu s-a blocat nimic.
In fata guvernului manifestantii NU au avut voie sa se opreasca, pentru a nu bloca piata.
Pe tema asta au fost altercatii cu fortele de ordine, aplanate de vererea expresa a arhiepiscopului de a se continua deplasarea pe Calea Victoriei.
In predica de la catedrala, inaintea marsului, arhiepiscopul a spus:
„trebuie sa ai spirit malefic pentru a administra o tara in felul acesta”
La manifestatie, inclusiv la mars, a participat Nuntiul Apostolic, eveniment foarte rar si total neobisnuit. Asta ar trebui sa le dea de gandit diplomatilor romani. De asemenea, la liturghie si mars, au participat diplomati straini si familiile lor, obisnuiti ai catedralei.
Deocamdata constat ca exista un veritabil blocaj media, stirile de seara ale principalelor televiziuni nu au suflat o vorba, ca si cum evenimentul s-ar fi petrecut in Australia.
Mizerie.
Alex, mulțumesc pentru actualizarea informațiilor. dacă ea vorba de gayfest sau vreun festival al berii aflam cu toții din media, cu siguranță. Mizerie ”indeed”.
Situatia de la Biserica Armeneasca este raiul pe pamant fata de ceea ce se intampla la Catedrala.
Biserica armeneasca, este asezata la intersectia a doua artere largi, pe care se circula bine.
In cazul incendiului , a fost posibila intrarea in zona a fortelor de intervantie .
Catedrala este asezata la intersectia dintre Luterana si Berthelot, strazi inguste, pe care nu pot trece doua masini de pompieri una pe langa alta. Distanta dintre Catedrala si turn este de cel mult 6 metri, turnul actioneaza direct asupra fundatiei catedralei, iar distanta dintre cladiri nu permite nici un fel de intervetie. Nu mai vorbim de problemele dr trafic cotidian. E o nebunie sa presupui ca pe arterele acelea vor putea sa vina si sa plece in plus fata de ceea ce este acum inca cateva sute de masini pe zi.
Presiunile Millenium asupra consilierilor municipali au inceput inca de pe vremea primarului Lis, dar atunci nu au avut succes. „Lucrarea ” a fost facuta pe vremea primarului Basescu, cand nu numai ca s-au dat avizele , dar s-a si concesionat de consiliu o suprafata de teren suplimentara, in aceeasi zi cu emiterea certificatului de urbanism.
Toate manevrele astea, au culminat cu cumpararea de catre partea adversa interesata a omului de incredere al arhiepiscopului, inginerul Cismigiu.
Acest domn inginer, luase bani frumosi de la arhiepiscopie, pentru renovarea palatului episcopal si a seminarului SF Tereza.
El este cel care i-a prezentat arhiepiscopului o situatie falsa, in care se cerea avizul pentru o cladire de 7(sapte) nivele. Pentru aceasta varianta, si din spirit de toleranta monseniorul si-a dat un acord INFORMAL pentru proiect. Si-a retras insa imediat si FORMAL acest acord, cand a aflat de inselatorie.
Subiectul este dificil si greu de abordat, implicatiile duc la varful puterii, oamenii, inclusiv jurnalistii de marca se tem.
Stiati ca avocatul Milenium de la curtea de apel Ploiesti este….socrul ministrului de justitie?
Coruptia si mizeria sufleteasca de la cel mai inalt nivel fac posibile astfel de situatii greu de imaginat. Din pacate, de cele mai multe ori, aceste demersuri raman inutile fara sustinere din partea mass media si a institutiilor care ar trebui sa gaseasca solutii.
In ce fel de lume traim? Intr-o lume care se inchina la „sfantul” ban din pacate.
Si uite cum oamenii pot sa vada acum adevaratul dumnezeu al lumii: banul.
Cei care vor sa vada.
Pana la urma castiga banii si interesele, relatiile. Restul e doar un circ neinteresant pentru ei.